Elva Surna starter ved Slettfjellet i Orkdal kommune, renner inn i Lomundsjøen og Rindal kommune, gjennom Lomundalen, der den møter Tiåa ved Elverhus. Tiåa kommer fra Tifjellet og Nonsfjellet og herfra til samløp med Rinna heiter elva Sunna. Fra samløp med Rinna heiter den Surna. Spesielt store sideelver kommer fra Trollheimen med Bulu, Folla, Vindøla, Honnstadbekken og Ranesbekken. På nordsida kommer det også fleire bekker ned. Surna renner ut i Surnadalsfjorden ved Surnadalsøra og har ei strekning på 62 km fra Lomundsjøen.

 

 LINKER:

Laksefiske i Surna Surnaguiden
 
 

Bilde fra Trollheimsporten 1.Juni 2010 Foto:Willy Karlstrøm 

Fikk skjelven med 14-15 kilo i Burshølen

Tommy Gullhaugen fra Sarpsborg ble en svært glad mann første dag i elva i fjor . Etter bare kort tids fiske i Burshølen ved Bolme bru i Rindal landa han denne flotte storlaksen. Den vog mellom 14 og 15 kilo. - Jeg har aldri tatt en så stor laks, sa den lykkelige fiskeren til Trollheimsporten etterpå. Fin vassføring og flott elv er årsak til at laksen alt er å finne i Rindal, der den ofte ikke går opp forbi Harrang og kraftstasjonen før ut i august. Nå er den alt kommet.
Burshølen ved Bolme Pensjonat er stedet. Storlaksen var et kjempefint eksemplar av Surna-laks på mellom 14 og 15 kilo og Tommy Gullhaugen hadde med seg hytteier på Rindalsskogen, der de bor, som klepper og hjelpesmann.
- Ei kjempeopplevelse. Den kan ikke beskrives, sa en skjelven Gullhaugen etter å ha landa laksen i toppen av Burshølen nesten under nybrua ved Bolme. Laksen ble tatt i 11-tida i dag og det er den største Gullhaugen noen gang har tatt.